1.

Malý vědec v nás

Pamatujete na seriál Přátelé? A vzpomínáte si, že Ross jako malý chlapec vytvořil komiks Malý vědec, jehož superschopností byla nadlidská touha po vědění? V určitém ohledu se s Rossem ztotožňuji a občas k němu bývám i připodobňována. Ani ne tak pro to, že bych byla takový smolař (i když se mi taky někdy zadaří) nebo pro ty rozvody, ale hlavně pro to moje vědátorství, kdy se nikdy nechci přestat učit něčemu novému.

Je pravda, že v sobě mám odjakživa svého malého vědce, který mě pohání a nutí neustále se rozvíjet,  zažívat nové situace, získávat nové vědomosti, dovednosti a poznávat nové lidi, od nichž bych se mohla učit. Ruku v ruce s tímto nutkáním mě provázel i pocit jakési „méněcennosti“ nebo spíše pocit, že všichni mí učitelé, mentoři, kolegové a další profesionálové, se kterými se setkávám, jsou mnohem lepší než já a že toho musím ještě hodně poznat a dostudovat, abych se jim mohla rovnat. Neustále jsem měla pocit, že nevím dost, neznám dost, neumím dost. Byl to pocit, jako bych utíkala za rozjetým vlakem bez šance jej někdy dohonit.

V tomhle ohledu pro mě bylo revoluční moje MBA studium, kam mě můj motor dovedl během rodičovské dovolené, abych se náhodou při tom čerstvém mateřství a práci nenudila. Díky školitelům jsem si uvědomila, že se ženu za jakousi dokonalostí, kdy bych měla vědět všechno o všem a že teprve pak budu moct být odborníkem a člověkem, jež pomáhá jiným lidem se posunout, kam chtějí nebo potřebují. Prožila jsem si nádherný a osvobozující aha moment, kdy jsem se (vzácně) ocenila, že vlastně už teď vím/umím hodně a že se vždycky bude, co učit a co rozvíjet, ale tenhle fakt mi přece nebrání, abych už teď začala dělat, co mě baví a naplňuje, a to setkávat se s lidmi a vzájemně se obohacovat svými znalostmi a zkušenostmi nebo jim dokonce pomáhat, aby jim bylo líp, ať už to jejich líp pro ně znamená cokoliv.

A tak jsem se jednoho krásného dne rozhodla, že založím nahoru a spolupracovat s lidmi, kteří v sobě mají taky takového malého vědce. Lidi, kteří věří v celoživotní rozvoj člověka, v nutnost reagovat na měnící se svět kolem nás a kteří především chtějí provázet lidi v různých životních situacích s nezměrnou důvěrou v lidský potenciál a schopnost člověka nacházet pro sebe ta správná řešení.